ce mai gătesc

Caponata cu doradă de mare

Caponata siciliana, un soi de ghiveci dacă vreți, e foarte bună caldă, dar mai ales rece. Și mult mai aromată după o zi la frigider. Este minunată lângă pește, într-o ciabatta proaspătă, sau pe o felie de pâine puțin prăjită, cu un ou poșat deasupra. Pentru 4 porții aveți nevoie de: 

o vânătă
o ceapă roșie
2-3 căței de usturoi
2 bețe de țelină apio
100 gr măsline verzi
40 gr capere scurse
100 ml ulei de măsline
2-3 roșii coapte
o lingură de pastă de tomate
o lingură de zahăr brun
2 linguri de oțet din vin roșu
o mână de busuioc
sare și piper
4 fileuri de doradă

Începeți cu vinetele, pe care le tăiați cubulețe și începeți să le gătiți cu 2 linguri de ulei de măsline și puțină sare. Când s-au colorat, le dați la o parte. În aceeași tigaie sau oală începeți să gătiți ceapa roșie tocată, usturoiul, țelina tocată, măslinele (eu le-am zdrobit cu lama cuțitului și le-am scos sâmburii, fără să le mai mărunțesc) și caperele.

Continuați să le gătiți până când țelina devine translucidă. Adăugați pasta de tomate și roșiile tăiate cubulețe, amestecați și adăugați sare dacă e nevoie. Adăugați vinetele de la începutul poveștii si gătiți treaba 10-15 minute. La final, adăugați oțetul, zahărul, puțin piper proaspăt măcinat și, după ce ați oprit focul, rupeți o mână de frunze de busuioc peste legume. 

Lăsați caponata să se răcească la temperatura camerei, apoi să stea la frigider până a doua zi. Între timp, faceți rost de fileurile de doradă. Eu le-am gătit într-o tigaie foarte bine încinsă pe care am așezat o bucățică de hârtie de copt stropită cu ulei. Am așezat fileurile cu pielea în jos, le-am asezonat și le-am gătit până ce pielea a devenit crocantă. În funcție de cât de subțiri sunt fileurile, poate dura între 6 și 8 minute.
Așezați două-trei linguri de caponata pe farfurie, fileul de dorada deasupra și câteva frunze de busuioc proaspăt îmbrăcate în ulei de măsline. Ca-n poze.

  •   
  •   
  •   
  •