ce mai gătesc

Tagliatelle cu beurre noisette, ciuperci de pădure și cimbru

Nu mi-e foarte clar câte categorii de bucătari există, dar dacă există o categorie care crede că untul e una dintre minunile lumii, eu din aia fac parte. Unt, unt cu sare, unt aromatizat, unt pe pâine, unt pe ridichi – voi spuneți, eu mănânc!

Burnt sau brown butter, beurre noisette, untul caramelizat sau ars (!?) însoțește foarte bine rădăcinoasele, pastele, omletele (!) și chiar puiul sau peștele. Și bine, mai sunt deștepții ăia de la Flor, sora restauratului Lyle’s din Londra, care s-au apucat de făcut croissante cu beurre noisette, dar și cu untură, că poate aveți colesterolul scăzut. În orice caz, dacă aveți drum pe aici, recomand.

Mă rog, revenind la paste, pentru 2 oameni aveți nevoie de:

150-160gr paste uscate sau 200-220gr paste proaspete, dacă vă încumetați să faceți
120gr unt
o mână de ciuperci de pădure
2 căței de usturoi
5-6 fire de cimbru proaspăt
sucul de la o jumătate de lămâie
parmezan sau pecorino ras
coajă de lămâie
piper negru
opțional, muguri de pin

Primul pas, ăla opțional, se trag mugurii de pin, ăia opționali, în tigaie până se colorează și încep să miroasă frumos. Puneți o oală cu apă și sare la fiert pentru paste. Gătiți-le 2-3 minute dacă folosiți tagliatelle proaspete sau cât vă spune pe ambalaj dacă folosiți uscate. 

Într-o tigaie mai măricică se pun untul și usturoiul și se lasă la foc măricel vreo 3 minute, până când untul capătă o culoare maronie și începe să miroasă a alune de pădure, dar și a usturoi. Se adaugă apoi cimbrul și zeama de lămâie, apoi ciupercile. Adăugați pastele și gătiți-le în unt preț de vreo două minute. Opțional, adăugați mugurii de pin și continuați să amestecați pastele în tigaie până când sosul capătă o consistență vâscoasă. A se servi de îndată, cu parmezan ras, coajă de lămâie rasă și piper negru. 

  •   
  •   
  •   
  •