ce mai gătesc

Gazpacho de căpșune

Probabil cea mai bună supă rece pe care mâncat-o, chiar mai bună decât cea de castraveți. Gazpacho este o supă foarte populară în Spania și Portugalia, iar de anul acesta probabil și în România. Fără alte introduceri, pentru 4 porții aveți nevoie de:

600gr căpșune
150gr castraveți
1 ardei roșu
1 ardei verde
2-3 căței de usturoi
100ml ulei de măsline
100ml suc de roșii
2 linguri oțet balsamic
o linguriță de sare
sos tabasco
piper negru

Pregătiți un bol încăpător în care să puneți căpșunele curățate și tăiate în sferturi, castraveții și ardeii tăiați cum vreți voi, cățeii de usturoi zdrobiți, sucul de roșii, uleiul de măsline, oțetul balsamic și sarea. Amestecați-le bine, acoperiți bolul cu o folie și lăsați treaba la marinat 4-5 ore.

Între timp, dacă vă surâde ideea, puteți produce și-o mână de crutoane. Aveți nevoie de 2-3 felii de pâine pe care le tăiați cubulețe (puteți îndepărta și coaja dacă nu vă e dragă), o lingură de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, o crenguță de cimbru proaspăt. Încingeți o tigaie, adăugați uleiul de măsline și usturoiul. Când încep să sfârâie, adăugați cubulețele de pâine, apoi cimbrul. Știți că ați terminat când crutoanele capătă o culoare aurie. Le puteți scoate pe un prosop de hârtie și săra; eu aș pune și piper. Pentru că eu mănânc oricum mai multă pâine decât ar aproba oricare dintre voi, am folosit niște zmeură proaspătă pe post de crutoane. Altfel, merge și cu cubulețe de castravete.

După ce au trecut cele 4-5 ore puteți răsturna conținutul bolului într-un blender și mixa până obțineți un piure nu foarte gros, dar foarte fin. Treceți amestecul printr-o strecurătoare foarte fină sau chiar tifon. Gustați, s-ar putea să mai aibă nevoie de sare.

Mie îmi place și puțină iuțeală și-am folosit câteva picături de sos tabasco. Dacă nu aveți prin casă, puteți adăuga ardei iute în mixul care se lasă la marinat. Cum vă spuneam, eu am mâncat-o cu zmeură proaspătă și câteva bucățele de prosciuto, că aveam prin frigider. 

  •   
  •   
  •   
  •