ce mai gătesc

Pui la cuptor

Nu știu exact câți ani aveam. Aș vrea să zic undeva între 7 și 9. Nu-mi amintesc, iar maică’mea nu cred că poate răspunde oricum acum dacă o sun să o întreb. Locuiam doar noi două, că așa am locuit o perioadă, iar duminica ne făcea pui la cuptor. Bă, da’ multe duminici. Bine, circulă și-o legendă conform căreia taică’miu nu mai mănâncă acum pulpe de pui, că cică i-ar fi gătit maică’mea cam toate pulpele pe care le poate consuma un om în viața asta, da’-s sigur răutăți. Revenind.

Și știam că e duminică pentru că era pui. Sau pentru că aveam voie să beau Pepsi la masa de prânz, câteodată chiar și cu puțină bere. Băi, ce duminici. Nu mă lăsa mama să fac prea multe; e foarte probabil să fi avut voie să curăț usturoi pentru mujdei, că asta însoțea puiul. Și cartofi prăjiți, că după aia mergea bine niște Pepsi. 🙂

Puiul la cuptor e cap de listă când vine vorba de comfort food, de gusturi care-mi amintesc de copilărie, de acasă. Ar mai fi supa cu găluște, budinca de macaroane cu brânză a bunica’mii (da’ a doua zi, rece și tăiată soldăței – nici măcar nu glumesc), mâncarea de mazăre cu aripioare de pui sau salata de varză cu mărar și oțet. Cred că mai sunt, dar le mai înșir cu altă ocazie.

La mine, puiul la cuptor se face și se mănâncă doar duminica, are usturoi și se împarte cu oameni dragi. În funcție de câți oameni dragi (noi am fost 4), aveți nevoie de:

– un pui de 1.5 – 1.6kg
– cam 70-80gr unt
– jumătate de legătură de pătrunjel
– coaja unei lămâi
– 4-5 căței de usturoi
– sare


Încălziți cuptorul la 240 de grade. Într-un mojar zdrobiți usturoiul, coaja de la lămâie și pătrunjelul cu puțină sare. Când începe să semene cu o pastă adăugați și untul și omogenizați treaba, cât se poate. Se masează apoi puiul – la exterior, la interior și mai ales pe sub piele. Mie îmi place să-l umplu cu jumătăți de lămâie și căței întregi de usturoi, dar e ok să nu fiți de acord. Puiul intră în cuptor, la 240 de grade, iar când închideți ușa după el reduceți temperatura la 180. Durează o oră, timp în care puteți pregăti o salată, niște legume la cuptor sau ce vă mai place vouă. Nouă ne-au plăcut cartofii, într-un dressing de muștar.

  •   
  •   
  •   
  •